Monday 28 July 2014

Kürtosh : Hungraian's Chimney Pastry

The name Kürtős comes from Kürtőskalács is made from sweet, yeast dough (raised dough), of which a strip is spun and then wrapped around a truncated cone–shaped baking spit, and rolled in granulated sugar. It is baked above charcoal cinders while lubricated with melted butter, until its surface gets a golden-brown color. During the baking process the sugar stuck on kürtőskalács becomes caramel and forms shiny, crispy crust on the cake. The surface of cake can then be provided with additional toppings such as ground walnut or cinnamon powder.(Wikipedia)

กูโตช ชื่อเต็มคือ กูโตชซาลักค์ เป็นขนมดั้งเดิมจากฮังการี่ ที่ใช้แป็งสาลีและผงฟูในการทำ โดยเริ่มปั้นเป็นเส้นยาวแล้วพันรอบแท่งไม้ แล้วทาเนยหรือน้ำมัน แล้วโรยน้ำตาล ก่อนนำไปอบให้ออกสีน้ำตาล-ทอง เมื่อน้ำตาลที่เคลือบอยุ่ผิวนอกโดนความร้อนก็จะละลายและสุก ทำให้เงา-กรอบและเหนียว ทำให้สามารถที่จะโรยเนื้ออัลมอนด์, มะพร้าว หรือหน้าต่างๆลงบนขนมได้ (วิกิพีเดีย)


 As we just had breakfast and still full so we only ordered 1 Kurtosh to share between two of us and we were right, Because its quite filling with Crunchy outside and soft inside. I will come back to try other flavour.  วันนี้เพิ่งไปทานอาหารเช้าก่อนมาที่นี่และยังอิ่มอยู่เลยสั่งหน้า พิตาชิโอ มาทานแค่อันเดียว, แป้งเนื้อหนัก กรอบนอกนุ่มใน แล้ววันหลังจะกลับมาลองหน้าอื่นๆอีกครับ

7 Topping-Flavour / มี7หน้าให้เลือก
-Nutella, Walnut, Almond, Hazelnut, Pistachio, Coconut and Cinnamon
- นูเทลล่า, วอลนัท, อัลมอนด์, เฮเซลนัท, พิตาชิโอ, มะพร้าว และ อบเชย (ซินามอน๗

Kurtosh baking / ในเตาอบ

Cake display / ตู้เค้ก

Selling by weight / เค้กที่นี่ชั่งขาย

Good Cuppuccino / คาปูชิโน่ ดีใช้ได้ครับ


 Kürtősh (No.2) 
604-606 Crown Street
Surry Hills NSW 2010 AUSTRALIA
(02) 9319 7701






No comments:

Post a Comment